Neurowetenschappelijk video’s


Neurowetenschappelijk video’s gebruiken

 

Neurowetenschappelijk video's gebruiken

 

Video speelt een steeds grotere rol in de wereld

Dit heeft onder anderen te maken met de versnelling van ons registratie gedrag. Door social media partijen als Facebook, Instagram en Snapchat willen we steeds meer naar video’s kijken. Wil je echter neurowetenschappelijk video’s gebruiken dan komt er meer bij kijken.

Het brein registreert op twee manieren

Het brein registreert op twee manieren, op onbewuste wijze (emotioneel) en op bewuste wijze(rationeel). De bewuste kant van ons brein is in staat om 40 bits per seconden te verwerken en de onbewuste kant van ons brein is veel sneller en verwerkt 40 miljoen bits per seconden. Dit is dan ook de reden dat wij mensen, ongeacht geslacht, opleiding, cultuur of achtergrond onze beslissingen voor meer dan 95% op basis van emoties nemen. Dit zorgt er ook voor dat bijvoorbeeld ons netvlies veel meer registreert dan wij bewust in de gaten hebben. Het netvlies is de eerste stap in beeldregistratie en ons brein reageert snel op beeld(video). Dit wil dus zeggen dat beelden een grote invloed hebben op de keuzes die wij onbewust maken. Het is dus interessant beter te begrijpen hoe je op de juiste manier beeldmateriaal kunt inzetten om klanten te binden, te overtuigen of om vertrouwen te wekken.

Hoe zorg je dat de video boodschap over komt?

Om te zorgen dat de video boodschap op de juiste manier aankomt bij de ontvanger, hebben wij een aantal richtlijnen gecreëerd, die ons helpen om video’s te maken die beter resultaat boeken. Het is namelijk zo dat als er iemand ons iets wilt verkopen, zonder dat we die persoon voldoende vertrouwen, ons angstsysteem (hersenstam) in het brein automatisch nee zegt. Dit is bij elk persoon het geval. Ons angstsysteem (hersenstam) beschermt ons omdat ons brein het niet prettig vindt dat er iets aan ons verkocht wordt, als we daar niet zelf over kunnen beslissen.

Daarom is het van belang dat we als eerste de primaire weerstand van het brein neutraal stellen en het brein zover krijgen dat het klaar is om ja te zeggen. Waar mensen vaak de fout in gaan is door te vertellen waarom hun product zo geweldig is. Dit is niet de juiste aanpak. Simpelweg omdat de hersenstam geen woorden verstaat. De hersenstam reageert alleen op emoties en belevingen en creëert altijd een grondhouding vanuit emoties. Daarom kiezen wij er altijd voor om eerst te zorgen dat de gewenste kijker zich gaat herkennen in een situatie (een herkenbare beleving) ook wel associatie genoemd.

Dit doen we door een situatie in beeld te brengen dat per toeval precies de situatie is dat jou product/dienst kan oplossen. Dit is puur om de primaire weerstand zoveel mogelijk uit te schakelen, zodat we kunnen communiceren met het deel van het brein dat wel kan beslissen. Na de herkenning (associatie) leggen we stapsgewijs uit hoe deze oplossing werkt, wat daar de voordelen van zijn en waarom het slim is voor deze oplossing te kiezen. Hoe pas je de oplossing toe? En we sluiten de video af met een call to action.

Structurele volgorde

  1. Herkenning/associatie
  2. Verlaging van de weerstand
  3. Stapsgewijze oplossing
  4. Hoe werkt de oplossing?
  5. Waarom zijn de voordelen belangrijk?
  6. Hoe pas je de oplossing toe?
  7. Call to action!

1

 

Op deze, door neuro wetenschappelijk onderzoek ondersteunde manier, krijg je dus een video die daadwerkelijk met succes een boodschap kan overbrengen.

 

Wil jij ook weten hoe we dit voor jou bedrijf kunnen doen?

Neem dan gerust contact met ons op!

Contact

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *